Badespaß und Grillwiesen

Badespaß en Grillwiesen  –   23 augustus 2015

Het wordt mooi weer en dat haalt de voorpagina van mijn regionale krant, natuurlijk inclusief foto van een kind dat in een zwembad springt. Niks bijzonders dus. Maar dat zwemplezier vormt maar de helft van de verwachten zomerpret. Want volgens de krant zal het ook druk zijn op de Grillwiesen. Barbecueweilanden? Grasvelden vol grillende Duitsers? Klinkt misschien raar, maar ik weet inmiddels uit ervaring dat zonnige dagen grote invloed hebben op het eetpatroon van de Duitser: alles gaat in de Grillstand. Het is al zichtbaar aan de bron: bij positieve weersvoorspellingen verandert het aanbod van onze dorpsslager en verschijnen in de vitrines weer de rostbratwursten, gemarineerde lapjes en vierkante hamburgers. Ook de supermarkten laten zich niet onbetuigd en werven in de wekelijkse advertentieblaadjes ineens voor hun barbecuespecialiteiten, salades en natuurlijk ook de bijpassende drank in de vorm van vaatjes bier. Speciale acties die waarschijnlijk al tijdens koude dagen zijn uitgedacht, worden bij een gunstige weersvoorspelling uit de la gehaald en zo snel mogelijk gepubliceerd. Handig, want heb je het weerbericht gemist, kun je dus aan de advertenties zien dat het mooi weer gaat worden.
En dan stijgt iedere mooie zomeravond wel ergens in ons dorp zo’n typisch barbecuerookwolkje op en ruik je de grote stukken vlees die boven een houtskoolvuurtje langzaam verbranden. Inderdaad, de forse buikomvang van menig Duitser is niet zomaar ontstaan, daar wordt ’s zomers met grote regelmaat aan gewerkt. Het liefst in de tuin, maar als je daar niet over kunt beschikken, dan wijk je als rechtgeaarde Grill-liefhebber uit naar de openbare ruimte. En komt je in de grote stad terecht op de Grillwiese in het park, waar groot en klein zich verzamelt rond grote en kleine barbecues vol met vooral vlees. Keurig geregeld en gereglementeerd, zoals alles in Duitsland.
Ook ik heb al eens in het kader van een straatfeest met de buren rond de barbecue gezeten en verbijsterd gekeken naar de enorme hoeveelheden die met name door de heren naar binnen werden gewerkt. Die avond werd me duidelijk, dat ik op dit vlak me niet zal kunnen aanpassen. Grillen, de zomerse volkssport nummer één is aan mij niet besteed – geef mij dan maar ’s zomers het onderdeel Badespaß…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s